Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților

Legea pentru combaterea SPĂLĂRII BANILOR discutată luni în plenul Camerei Deputaților
Publicat: 21/10/2018, 23:07
Actualizat: 26/03/2019, 13:02

De cealaltă parte, USR a susținut că proiectul de lege nu a primit votul deputaților pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Votul asupra inițiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaților din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Ulterior amânării votului, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, fiindcă Opoziția este nemulțumită de unele amendamente, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE și dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

„Din ce mi-a spus liderul grupului deputaților PSD, domnul Daniel Suciu, grupurile parlamentare PNL și USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Și s-a stabilit să mai fie discuții săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit”, a declarat Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

În replică, deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea, pierde majoritatea, „cel puțin” în rândul deputaților.

„Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parțial adevărat în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni și am fi votat împotrivă în plen. Știți foarte bine că au trecut toate multe proiecte față de care noi ne-am opus, de fiecare dată, argumentat. Acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înțeleagă este că Liviu Dragnea, cel puțin în Camera Deputaților, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opoziția noastră și a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive”, a spus Stelian Ion.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că ALDE susține Legea pentru combaterea spălării banilor, însă aceasta trebuie să respecte principiile statului de drept și că legea nu poate încălca drepturile și libertățile individuale, așa cum s-a întâmplat în România ultimilor 10 ani.

„Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept. Când vorbim de principiile statului de drept, pentru noi ca liberali, principiul esențial este de apărare a drepturilor și libertăților individuale. Nu se pot încălca aceste drepturi așa cum s-a făcut în România ultimilor 10 ani, printr-o bătaie de joc la adresa cetățenilor cu procese fabricate, cu probe false, cu ascultări telefonice și așa mai departe. Orice lege trebuie să respecte aceste norme esențiale care sunt respectate peste tot în Europa, în UE”, a declarat președintele ALDE, întrebat dacă susține proiectul de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a admis, marți, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată „persoanelor expuse public”, din care face parte Președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor și judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunțat că trimite România, Grecia și Irlanda în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cum arată și ce este Pando, cel mai mare organism viu din lume: Crește încontinuu...
Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Cele 3 aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză noaptea, înainte de culcare. Consuma cel...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
„Vă rog să vă rugați alături de mine”. Adriana Bahmuțeanu, mesaj disperat la două zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Finala Asia Express, 13 noiembrie 2024. Ce echipă a câștigat sezonul 7. Nicolai Tand și...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Mesajul fiicei lui Aurelian Preda după decesul lui Silviu Prigoană: "Datorită dvs. am reușit să...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Test de cultură generală. De ce apa îngheață de sus în jos?